KUNST OP DE CAMPUS – MIDDELHEIM CAMPUS

BELANGRIJK: contacteer uantwerpen@kgva.be vóór u boekt.

Onderwijs, onderzoek en maatschappelijke dienstverlening behoren traditioneel tot de opdracht van een universiteit. 

Op de Universiteit Antwerpen wordt daar ook kunst en cultuur aan toegevoegd.

De commissie Kunst op de Campus voert al sinds de jaren zeventig een actief kunstbeleid en het resultaat is een collectie die ondertussen meer dan 1100 schilderijen, sculpturen en andere vormen van plastische, voornamelijk hedendaagse kunst, telt.

De werken worden niet ondergebracht in een afgebakend museum, maar, verdeeld over vier campussen, geïntegreerd in de leefwereld van personeel en studenten: aan de muur in de wandelgangen, op het plafond, verscholen in het groen.

Kunst exploreert het leven en de werkelijkheid en is, net zoals wetenschap grensverleggend.  Kunst daagt je intellectueel en emotioneel uit en kan studenten en wetenschappers inspireren en stimuleren.

De Universiteit Antwerpen wil echter ook graag geïnteresseerde bezoekers de kans bieden om van haar collectie en de architectuur van haar gebouwen te genieten.

Op de Middelheimcampus bevindt zich het rectoraat van de UA in het gebouw van de vroegere koloniale hogeschool.

Het is gebouwd door architect Walter Van Kuyck in 1930 in art-decostijl, nadat het oorspronkelijke gebouw van 1921 door brand werd verwoest.

Op deze campus kan men vele werken van de Cobragroep bewonderen, waarvan de Alechinsky-Claushal de meest opmerkelijke is.

In een park met beelden van moderne en hedendaagse kunstenaars (o.a. Folon, Arne Quinze …) zijn enkele gebouwen ingeplant, waar studenten wiskunde en informatica les volgen.

Meer hedendaagse kunst is er te zien in gebouw I ( o.a. Nadia Naveau),  dat in 2014 werd in gebruik genomen.

In een hoek van de tuin kan je dan nog Villa Laude bewonderen, gebouwd in koloniale stijl en daterend uit dezelfde periode als het hoofdgebouw.

Tijdens een wandeling van ongeveer anderhalf uur kan je onder leiding van een gids deze architectuur en kunst binnen en buiten bewonderen

Extra informatie

Middelheimlaan 1
Op werkdagen, tussen 9 en 17 uur.

BELANGRIJK
Het is mogelijk dat de gebouwen tijdens een rondleiding niet toegankelijk zijn wegens activiteiten van UA.
Daarom vragen wij u om eerst contact op te nemen via uantwerpen@kgva.be (Antwerpse Stadsgidsen) en alvast te laten weten om welke groep het gaat en op welke dag en welk uur u een rondleiding wenst.
Zodra u een bevestiging krijgt, kunt u de rondleiding boeken.
Indien dag en uur echter minder geschikt zijn, nemen we met u contact op om te proberen een andere datum te vinden.
€ 130
120 minuten
20 personen
Aan de poort op de hoek van de Middelheimlaan en de Floraliënlaan, 2020 Antwerpen.