KUNST OP DE CAMPUS – STADSCAMPUS

BELANGRIJK: contacteer uantwerpen@kgva.be vóór u boekt.

Onderwijs, onderzoek en maatschappelijke dienstverlening behoren traditioneel tot de opdracht van een universiteit.  Op de Universiteit Antwerpen wordt daar ook kunst en cultuur aan toegevoegd.

De commissie Kunst op de Campus voert al sinds de jaren zeventig een actief kunstbeleid en het resultaat is een collectie die ondertussen meer dan 1100 schilderijen, sculpturen en andere vormen van plastische, voornamelijk hedendaagse kunst, telt.

De werken worden niet ondergebracht in een afgebakend museum, maar, verdeeld over vier campussen, geïntegreerd in de leefwereld van personeel en studenten: aan de muur in de wandelgangen, op het plafond, verscholen in het groen.

Kunst exploreert het leven en de werkelijkheid en is, net zoals wetenschap grensverleggend. Kunst daagt je intellectueel en emotioneel uit en kan studenten en wetenschappers inspireren en stimuleren.

De Universiteit Antwerpen wil graag geïnteresseerde bezoekers de kans bieden om van haar collectie en de architectuur van haar gebouwen te genieten.

De rondleiding op de Stadscampus begint in de historische gebouwen van de Prinsstraat, waar zich in de 16e eeuw een fraaie burgemeesterswoning bevond.
De tuin van de grote binnenkoer werd aangelegd door de wereldbekende tuinarchitect Wirtz.
De grote en moderne bibliotheek die de bibliotheken van alle faculteiten op de Stadscampus herbergt, is sinds 2007 in gebruik.
U vindt op diverse plaatsen in de gebouwen werken van Luc Van Soom, Ysbrant, Philippe Aguirre, Sam Dillemans en vele anderen.

De Aula Rector Dhanis, ontworpen door Driesen-Meersman-Thomaes Architecten werd derde laureaat in de categorie nieuwbouw bij de allereerste editie van de Prijs Bouwmeester in 2003. Het gebouw is het grootste auditorium op de Stadscampus en u kunt er werk van kleurkunstenaar Perry Roberts bewonderen, evenals foto’s van Aglaia Konrad.

In de gebouwen in de Rodestraat (1974) zal het moeilijk zijn een keuze te maken uit de vele werken van o.a. Fred Bervoets, Camiel Van Breedam, Jan Vanriet, …

De universiteit beschikt over enkele schitterend gerestaureerde gebouwen: het voormalige klooster van de Grauwzusters en Het Brantijser: oud en nieuw vormen een harmonisch kader voor werken van Eugène Dodeigne, Yvan Theys, Johan Clarysse, …

Ten slotte staat ook De Meerminne op het programma, de door Jo Crepain ontworpen overbuur van de Sint-Jacobskerk.

Extra informatie

Stadscampus
Op werkdagen, tussen 9 en 17 uur.

BELANGRIJK
Het is mogelijk dat enkele gebouwen tijdens een rondleiding niet toegankelijk zijn wegens activiteiten van UA.
Daarom vragen wij u om eerst contact op te nemen via uantwerpen@kgva.be (Antwerpse Stadsgidsen) en alvast te laten weten om welke groep het gaat en op welke dag en welk uur u een rondleiding wenst.
Zodra u een bevestiging krijgt, kunt u de rondleiding boeken.
Indien dag en uur echter minder geschikt zijn, nemen we met u contact op om te proberen een andere datum te vinden.
€ 130
120 minuten
20 personen per gids
Prinsstraat 13, Antwerpen