Ontdek de stad in een muisklik

Bron: Suzanne Antonis (GvA)
 

Experience Antwerp stelt op 23 december, in samenwerking met de stad Antwerpen een nieuw digitaal platform voor. Zowel toeristen als Antwerpenaren vinden er een handig overzicht van wat de stad toeristisch te bieden heeft. In één beweging kunnen ze hun keuzes ook reserveren. De Antwerpse Stadsgidsen stappen mee in het initiatief en verklappen je nu al hun favoriete plekjes.

 


Stadsgids Inez: Tuinverhalen over een drukkersfamilie

“Tijdens de historische stadswandeling neem ik toeristen graag mee naar de tuin van het Museum Plantin-Moretus. Het is de beste plek om over de beroemde drukkersfamilie te vertellen en als stadsgids kan ik dat met veel chauvinisme doen zonder daarop kritiek te krijgen. Christoffel Plantin was een Franse boekbinder die in de 16de eeuw op goed geluk naar Antwerpen verhuisde, toen het centrum voor wetenschap en humanisme. Hij wist daar handig op in te spelen en maakte van zijn drukkerij een wereldspeler, waar zowel geleerden als kunstenaars over de vloer kwamen. Drie van zijn dochters huwden met een medewerker waarmee Plantin de voortzetting van de drukkerij verzekerde. Jan I Moretus trad in de voetsporen van zijn schoonvader. Tien generaties volgden, tot de drukkerij in 1874 een museum werd. Het persoonlijk leven van de drukkers vind ik echter even interessant. Ze hielden van lijstjes en notities, hun bedrijfsarchief beslaat 160 strekkende meter. In brieven vertelt Plantin o.a. hoe hij zijn dochters proefdrukken liet nalezen. Omdat hij zelf onze taal niet goed beheerste en er geen Nederlands woordenboek bestond, maakte hij het maar zelf. Dat typeert Plantin misschien nog het meest: gewiekst als zakenman maar bereid tot aanpassing om deel te worden van Antwerpen.”


Stadsgids Fred: O.L.Vrouwke in ‘t Schouwken in het Begijnhof

“In Antwerpen is zoveel te zien en te weten en als stadsgids krijg ik volop de kans om die kennis te delen. Vooral de sociale geschiedenis boeit me. Daarom kom ik graag in het Begijnhof, één van de mooiste onthaastingsplekken van de stad. In tegenstelling tot wat velen denken, zijn begijnen niet de sukkels die niet aan een man geraakten. Ze hielden van een religieuze beleving maar kregen geen toegang tot het klooster omdat ze niet rijk genoeg waren. Deze vrouwen bundelden de krachten en stichtten een samenlevingsvorm met aan het hoofd een grootmeesteres. De kost verdienden ze met o.a. lesgeven en ziekenzorg. Veel huisjes in het Begijnhof zijn zowat vijfhonderd jaar oud en schakelen zich rondom een prachtige tuin. Maar als ik hier met toeristen kom, kan ik het niet nalaten om een klein geheim te vertellen. In één van de schoorstenen aan de kant van de Ossenmarkt heeft een werkman tijdens restauratiewerken een nis gemaakt en daarin een Mariabeeldje geplaatst. Hij deed dat als eerbetoon aan zijn moeder die in kort voordien week was overleden. Het zijn die kleine weetjes die een gegidste stadswandeling net dat extraatje geven.”


Stadsgids Sonja: In volle vaart met Lambermont

“Ik kreeg de microbe van ’t stad al in de jaren negentig.. Bij een Europees uitwisselingsproject, dat ik als leraar mee had ontwikkeld, moesten onze leerlingen de Gouden Eeuw van Antwerpen vergelijken met wat in diezelfde periode gebeurde in  Barcelona, Genua en Palermo.  Dat is me altijd bijgebleven. Stadsgids worden was een logisch gevolg.   Ik geniet ervan als ik mensen enthousiast kan maken voor het verhaal achter wat ze zien. In de wandeling Trendy Zuid kan ik op de  Lambermontplaats een straf verhaal vertellen. Het was onderhandelaar en strateeg August Lambermont die in 1863 de Hollanders te slim af was door de Scheldetol af te kopen. Dat werd in Antwerpen uitbundig gevierd maar de Belgische regering bleef afwezig.  Zij zagen Antwerpen toen liever als militair bolwerk dan als economisch centrum. In 1912 kwam er het monument. De beeltenis van Lambermont  laat een eerder vermoeide man zien. De geldkoffer verwijst naar handel, het tandwiel naar de opkomende industrialisatie. Maar als ambassadeur van mijn stad, wat een gids eigenlijk toch is, vestig ik bij toeristen vooral de aandacht op de fontein waarin je de boeg van een schip ziet die heel dynamisch aanvoelt. In volle vaart vooruit, zoals August Lambermont dat was.”

 

Stadsgids Alex: Ruimte en rust rond het Provinciehuis

“Een nieuw stukje Antwerpen ontdekken, dat is elke keer een blij moment. Met de bouw van het nieuwe provinciehuis werd het parkje dat vroeger onzichtbaar was voor het publiek helemaal open geplooid. Maar liefst 23.000 m² groen kwam erbij. Landschapsarchitect Desvigne plantte er 154 nieuwe hoogstambomen en 7431 heesters en planten. In de opleiding tot stadsgids leerde ik om aan wandelingen ook persoonlijke weetjes toe te voegen.  Wanneer ik hier binnenkort met toeristen kom, zal ik graag vertellen over die éne boom die in dit park werd her-plant. Omdat het een herinnering is aan een collega van de provinciewerking die op 38-jarige leeftijd overleed. Het provinciehuis is een staaltje van moderne architectuur. De muren bestaan voor 40% uit glas en van de 683 ramen gaat er geen enkel open. Voor architect De Geyter was het een hele uitdaging om er een passief gebouw van te maken en het  is hem mooi gelukt. Vanuit het parkje hebben we nu ook zicht op de prachtige dokterswoning van Dr.  Ludo van Bogaert.  Bekend om zijn grote Rik Wouterscollectie.  In het hoekhuis ernaast was tot voor enkele jaren het kabinet van de Gouverneur gehuisvest.  Tijdens de tweede wereldoorlog nam de Gestapo het in beslag om er hun verhoren te organiseren. Dat is best een beladen geschiedenis van wat wel eens de ‘Duitse Wijk’ wordt genoemd.”


Experience Antwerp

Experience Antwerp  komt er op initiatief van het stadsbestuur. Mats Raes, die het digitale platform ontwikkelde: “We starten ons aanbod met de Antwerpse Stadsgidsen en rondleidingen in de stadsmusea. Via het platform kan je dan een tijdslot reserveren en je stadswandeling of rondleiding boeken. In de loop van 2021 wordt het verder uitgebreid met de mogelijkheid tot het aankopen van tickets voor toeristische belevingen, culturele activiteiten en op langere termijn zelfs culinaire uitjes en hotels. Dan wordt Experience Antwerp een echte one stop shop waarbij je in enkele muisklikken al je reserveringen kan maken.”

Ook Frank Van De Heijning, voorzitter van de Antwerpse Stadsgidsen zegt “de Antwerpse Stadsgidsen stappen mee in het initiatief.  Onze ruim 150 actieve stadsgidsen hebben allemaal een opleiding van 2,5 jaar gevolgd, een garantie voor kwaliteit. Via de enquêtes na een gidsbeurt kunnen wij onze werking permanent evalueren en aanpassen aan de noden van de toerist. Maar ook voor de Antwerpenaren zit er iets in. Binnenkort kunnen zij individueel inschrijven voor de zogenaamde ticketwandelingen die we op vaste data gaan aanbieden. Dat is een troef die we voorheen niet hadden.”