HET TRENDY ZUID

Op het einde van de 19de eeuw ontwikkelde het stadsbestuur een nieuwe wijk even ten zuiden van de oude stadskern. Het werd een belle époquewijk met zowel stoere havendokken als elegante straten en brede lanen, afgelijnd met belangrijke openbare gebouwen.

Na een moeilijkere periode beleeft dit stadsdeel nu zijn tweede jeugd en met zijn trendy imago is het Zuid ondertussen – zelfs internationaal – gekend als één van de hot spots van lifestyle- en modestad Antwerpen.

Het Fotomuseum, wereldcultuurcentrum Zuiderpershuis, Cinema Zuid en het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA), de betere kunstgalerijen, hippe restaurants en modieuze concept stores in verbouwde pakhuizen zullen cultuurfreaks en trendsetters zeker bekoren.

Je gids gebruikt het stervormige stratenpatroon als een uitstekend kompas om de geschiedenis van deze wijk met Parijse allures te ontrafelen. De mooie, brede straten eindigen er op pleinen met standbeelden en fonteinen.

De meest imposante gebouwen op je route zijn het majestueuze Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) en het wat futuristisch ogende nieuwe gerechtshof. Een ware kunsttempel en een vermeend ‘Vlinderpaleis’ stelen hier eigenlijk de show.

Verder vallen de markante maritieme verwijzingen op in architectuurdetails en op de talrijke trotse monumenten.

Het Zuid zal je hoe dan ook verrassen!

Extra informatie

KMSKA – Fotomuseum – MUHKA – Zuiderpershuis – zuiderdokken – Vlinderpaleis – gerechtshof – Bolivarplaats
€ 130
120 minuten
20 personen per gids
Waterpartij voor het KMSKA Leopold de Waelplaats