NEDERLANDSE SPOREN IN ANTWERPEN

De Antwerpenaar, een Hollander? Ja, hoor! Tot in 1585 vormden België, Nederland, Luxemburg en een deel van Frankrijk samen de Nederlanden. Met de Val van Antwerpen en de Vrede van Münster werden de Noordelijke van de Zuidelijke Nederlanden gescheiden.

We gaan op zoek naar Nederlandse sporen in de Scheldestad.

Antwerpen en Nederland hebben een gemeenschappelijke geschiedenis. De Nederlandse ‘Vader des Vaderlands’ was eerst gouverneur in Antwerpen. De waarschijnlijke schrijver van het Wilhelmus was een Antwerps burgemeester. De Nederlandse koning Willem Alexander draagt nog altijd de titel Burggraaf van Antwerpen. Erasmus van Rotterdam voelde zich erg thuis in onze stad. Een zekere Maarten van Rossem, die in 1542 Antwerpen bedreigde, heeft zonder het zelf te willen het uitzicht van onze stad in grote mate bepaald.

Je gids vertelt je o.m. ook over Sylvain de Jongh en Jos Hakker, Nederlanders die in de twintigste eeuw aan de basis lagen van Antwerpse trots.

Maar eerlijk is eerlijk: eind 16de eeuw verlieten veel Sinjoren de Scheldestad en lagen zo mee aan de basis van de Gouden Eeuw in de Noordelijke Nederlanden.

Extra informatie

Wandelroute: Grote Markt – Handschoenmarkt – Hoogstraat – Plantinkaai – Vrijdagmarkt – Steenhouwersvest – Nationalestraat – Kammenstraat – Lange Gasthuisstraat – Mechelseplein – Wapper – Meir
€ 130
120 minuten
20 personen per gids
Startpunt: Visit Antwerpen, Grote Markt 13.
Eindpunt: Paleis op de Meir.