DE HOFKAMER – EEN VERBORGEN ERFGOEDPAREL

De Hofkamer is het prachtige gebouw in de tuin van het pand Den Wolsack. De oude kern van het gebouw stamt al uit de 16de eeuw en het werd door de eeuwen heen voor verschillende doelen gebruikt.

In 1772 gaven koopman François Adriaan Van den Bogaert en zijn echtgenote Maria Anna Roggens een onbekende architect de opdracht om de Hofkamer te verbouwen. De gevel werd een meter naar voor gezet en in de nieuwste stijl versierd. Het werd een prachtige pronk- en ontvangstzaal, die de rijkdom, de luxe en het aanzien van de bouwheren in de kijker zette.

Het pronkstuk van De Hofkamer is zonder twijfel de majestueuze plafondschildering ‘goden op de Olympusberg’. Dit is een doek uit 1772 van een onbekende schilder. Het werd in opdracht van een koophandelsfamilie in de Hofkamer bevestigd. Met 65m² is het de grootste plafondschildering op doek in West-Europa!

Op de eerste verdieping vind je het boekentoilet, het meest luxueuze wc-vertrek uit die tijd. De ruimte werd volledig ingericht als imitatiebibliotheek, de toiletpot heeft het uitzicht van een stapel boeken.

Zowel het boekentoilet als de plafondschildering zijn uniek in België!

Extra informatie

Grote Markt – Oude Beurs – Hofkamer
Ma, Di: gesloten voor rondleidingen
Wo, do, vrij, zat: 09:30: – 12:00
Zon 09:30 – 17:00

Een rustige locatie midden in de drukke stad

Een ongekende en verborgen erfgoedparel

De Hofkamer is deels toegankelijk voor andersvaliden. Er is geen lift aanwezig in het gebouw.

Er is een ondergrondse betaalparking bij de Grote Markt, op 260 meter wandelen van de Hofkamer. Even stoppen met de wagen kan voor onze deur.

Een toiletbezoek is gratis. Toiletten voor rolstoelgebruikers zijn beperkt toegankelijk.
€ 130
90 minuten
15 personen per gids
Oude Beurs 27 2000 Antwerpen