ART NOUVEAU LANGS DE "IJZEREN WEG"

In 2023 is het 130 jaar geleden dat de Art Nouveau zijn intrede deed in ons land, meer bepaald in Brussel. Brusselse architecten zoals Horta, Hankar en Van de Velde stonden aan de wieg van deze vernieuwende architectuurstijl, die spoedig navolging zou kennen in verschillende andere Europese steden.
Ook in Antwerpen werd deze nieuwe stijl geïntroduceerd door de lokale architecten, zij het enige jaren later en wat voorzichtiger.

Enkele Antwerpse architecten droegen originele ideeën aan, anderen sprokkelden hun inspiratie dan weer bij de Brusselse collega’s en ontwikkelden geleidelijk aan hun eigen stijl.
Het meest bekend voor zijn Art-Nouveaupanden is het zuidelijke deel van de wijk Zurenborg. Maar ook elders in de stad heeft deze frivole architectuur pareltjes nagelaten.
In deze wandeling ontdekken we er een heel aantal die zich bevinden aan beide zijden van de spoorlijn Antwerpen – Mechelen, of in de buurt ervan. In die tijd sprak men nog over ‘den ijzeren weg‘ als men het over een spoorlijn had, vandaar de titel.

Extra informatie

Boomgaardstraat – Stanleystraat – Zenobe Grammestraat – Cobdenstraat – Lange Leemstraat – Cuperusstraat – Van Diepenbeeckstraat – Mercatorstraat – Oostenstraat – Grotehondstraat – Draakplaats
Einde: Draakplaats
Totale afstand: 3 km.
€ 121
120 minuten
15
Café des Arts (Boomgaardstraat 350)