Open Depot-Klanken: Orgelcollectie Ghysels

Open Depot-Klanken: Orgelcollectie Ghysels

Datum: 
dinsdag, oktober 10, 2017
Datum Status: 
Nog plaatsen
Afspraak: 
13:45 Depot Katoen Natie in Kallo
Bijdrage: 
8 euro pp
Referentie: 
10-10
Max. aantal deelnemers: 
17
Deelname: 
Iedereen welkom (ook niet leden KGvA)
Contactpersoon: 

Open Depot-Klanken: Orgelcollectie Ghysels
De collectie mechanische orgels van Jef Ghysels – bestaande uit vier grote dansorgels, twaalf kleinere orgels, een reeks beeldjes, documentatiemateriaal en een uitgebreid aantal orgelmuziekboeken – werd in 2013 door de Vlaamse Gemeenschap aan Museum Vleeshuis toegewezen en zal er binnenkort ook permanent onderdak krijgen. Dankzij de historische band van mechanische orgels met de stad Antwerpen sluit de collectie perfect aan bij Museum Vleeshuis. Tot die tijd staat de knappe orgelcollectie opgeslagen in een geklimatiseerd depot in Kallo.
Alvo organiseert een bezoek aan de collectie mechanische dansorgels van Jef Ghysels in het kijk- en luisterdepot waar 125 jaar muziekgeschiedenis staat opgesteld.
Tijdens een rondleiding wordt het verhaal over salonmuziek, danscultuur en kermisvertier vanaf het begin van de 20ste eeuw uit de doeken gedaan aan de hand van de instrumenten en de muziek.
De nadruk ligt voornamelijk op het technisch vakmanschap van instrumentenbouwers in de regio Antwerpen, waar tot op de dag van vandaag diverse orgelbouwers actief zijn. Maar ook Italië, Frankrijk en Duitsland worden vertegenwoordigd.
Als afsluiter worden enkele verzoeknummertjes gespeeld en kan er een walsje gedanst worden!
Het depot in Kallo is enkel met de wagen bereikbaar. Graag vernemen we, via een mailtje aan Kris, wie eventueel iemand kan meenemen en wie problemen heeft om er te geraken.
 

 

De inschrijving voor activiteiten geschiedt uitsluitend door storting van uw bijdrage op de rekening IBAN BE55 4097 5391 3144 BIC KREDBEBB ten name van vzw Kon. Gidsenver. Antw, Alvo, p/a Kris Van Kersschaever, Ketsstraat 12, 2018 Antwerpen. Je geeft naam, aantal deelnemers en referentie op, zoals aangegeven bij iedere activiteit. Inschrijvingen worden genoteerd volgens valutadatum. Enkel na ontvangst van je bijdrage op de Alvo-KBC-rekening is je inschrijving definitief. Voor lezingen kan je in geval van overmacht  steeds ter plaatse contant betalen. Omwille van de stijgende kosten die het inrichten van activiteiten met zich meebrengen wordt de bijdrage alleen nog in geval van overmacht teruggestort. De activiteiten zijn voor iedereen toegankelijk tenzij anders vermeld. Voor alle inlichtingen met betrekking tot het aantal deelnemers, eventuele vrije plaatsen en annulering kan U terecht, uitsluitend per mail op kvkers@telenet.be. Voor bijkomende inlichtingen over een bepaalde activiteit kan je terecht bij de persoon onder “Organisatie” vermeld.

Alle voordrachten, behoudens uitzonderingen, gaan door in het “Huis van de Sport”, Boomgaardstraat 22, 2600 Berchem. Uitzonderlijk kan dit op een andere locatie zijn. De zeer ruime parking 2 is bereikbaar via de Wijnstraat. Zolang personeel aanwezig is in de cafetaria kan de parking probleemloos verlaten worden.

Een sympathisant en/of occasionele deelnemer kan noch de Kon. Gidsenvereniging van Antwerpen (KGvA), noch de werkgroep Alvo aansprakelijk stellen voor een mogelijk ongeval dat hem/haar tijdens enigerlei activiteit overkomt .